Pepparkakshus med kristyr

Se vårt recept på hur du gör ditt eget pepparkakshus, vackert dekorerat med kristyr.

PT10M
Betyg (42 st)

Sätt betyg

Ingredienser

2 dl Dansukker Ljus Sirap
2 1/4 dl Dansukker Strösocker
200 g smör eller margarin
1 stort ägg
2 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
cirka 8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat

Instruktioner

Smält smör, socker och sirap. Rör tills det kallnat. Tillsätt ägget. Lös bikarbonaten i lite vatten och rör ned tillsammans med kryddorna. Tillsätt mjölet. Arbeta samman degen och låt vila över natten.

Ladda ned mall till pepparkakshuset här. För över husmallarna på tjock kartong eller kraftig plast. Sätt ugnen på 175 °C.

Kavla ut degen cirka 3 mm tjock på bakplåtspapper. Lägg mallarna på degen och skär ut de olika delarna. Tag bort överflödig deg. Tag eventuellt ut fönster, men det är enklare att spritsa kristyr för att markera fönster.

Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter för större delar, 5-7 minuter för mindre delar. Lägg mallarna ovanpå de bakade delarna och se så att måtten stämmer. Skär kanterna raka om det behövs.

När delarna kallnat sätts de samman med kristyr. Fäst samman huset för sig, taket för sig och skorstenen för sig. När kristyren stelnat på de olika delarna sätter man taket på huset och därefter "murar" man fast skorstenen.


Kristyr till pepparkakshus
1 äggvita
2 krm ättiksprit
3 1/2 - 4 dl Dansukker Florsocker

Vispa samman ingredienserna till en fast, seg smet med elvisp. Använd kristyren till att sammanfoga och garnera pepparkakshuset.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Vaniljrutor med vinbär

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Key lime pie med hallonswirl

Himmelska hallon

Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?