Ingredienser
På kvällen:
100 g rågsurdeg
3 dl vatten
3 dl vetemjöl special
500 g skalat, rivet äpple
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
200 g rågkross
3 dl kokande vatten
På morgonen:
Surdegen, äpplemixen och rågskållningen
7 dl vetemjöl special
2 dl rågmjöl
2 dl boveteflingor
2 dl solroskärnor
200 g valnötter
1 dl linfrön
1 msk brödkryddor
3 tsk salt
Instruktioner
Blanda surdegen med vattnet i en skål och rör därefter in mjölet. Täck skålen med lock eller med plastfilm. Låt stå varmt, cirka 25 °C t ex i den avstängda ugnen, över natten. Blanda samman de rivna äpplena och muscovadorörsockret och ställ i kylskåp. Lägg rågkrosset i en skål och häll på kokande vatten. Låt stå. På morgonen blandas surdegen med äppleröran och rågkrosset i en stor skål. De övriga ingredienserna tillsätts och blandas i ordentligt. Täck skålen med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, tar 2-3 timmar. Lägg över degen i två smorda, avlånga formar, 2 liter. Strö lite rågmjöl ovanpå bröden. Låt stå i 1 timme. Sätt in i nedre delen av ugnen i 250 °C. Sänk temperaturen till 200 °C och grädda tills bröden har en innertemperatur på 98 °C, tar cirka 1 timme innan bröden är färdiga. Lägre innertemperatur ger kletiga bröd. Stjälp ut bröden ur formarna och låt svalna på galler.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärslyx
Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.