Vetebullar, basrecept

40 stycken

Betyg (43 st)

Ingredienser

150 g smält smör eller flytande margarin
6 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 1/2 dl Dansukker Strösocker eller Dansukker Rörsocker
1 krm salt
1 tsk kardemumma
ca 14 dl vetemjöl

Förslag på olika fyllningar
• 150 g smör eller margarin, 1 1/2 dl Dansukker Florsocker, 1 msk Dansukker Vaniljsocker
• 150 g smör eller margarin, 3/4 dl Dansukker Brun Farin, 2 msk kanel
• 100 g smör eller margarin, 100 g mald mandel, 1 dl Dansukker Florsocker
• 1 1/2 dl sylt, mos eller marmelad

Förslag på olika garneringar
• Dansukker Pärlsocker eller Dansukker Rörsocker Strö
• Dansukker Pärlsocker och hackad mandel
• Glasyr, 2 dl Dansukker Florsocker och 1-2 msk vatten

Instruktioner

Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula jästen i degskålen och häll på vätskan. Tillsätt strösocker, salt och kardemumma. Mjölet arbetas in lite i sänder tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Degen kavlas ut till en platta och valfri fyllning bres på. Vik samman till någon av föreslagna utbakningar.

Förslag på olika utbakning
Dela degen i två delar som rullas till längder. Skär varje längd i 20 bitar som rullas till bollar, släta bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Som ovan men lägg bullarna i formar och gör ett håll med fingret mitt i bullen. Fyll hålet med t ex mandelfyllningen. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225-250° i ca 8 minuter ter. Låt svalna på galler under duk.

Istället för runda bullar, rullas bitarna ut till små längder som formas till knutar eller kringlor. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225-250° i ca 8 minuter. Pensla med smält smör eller margarin efter gräddningen och doppa i strösocker.

Kavla ut degen och tag ut rundlar med hjälp av ett glas. Lägg en klick sylt/mos eller vaniljkräm på varje degplatta och vik samman noga så att fyllningen inte läcker ut. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med smält smör eller margarin efter gräddningen och doppa i strösocker.

Kavla ut degen och bred på valfri fyllning. Rulla samman och skär i 3 cm breda bitar som läggs i pappersformar. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker eller rörsocker. Grädda mitt i ugnen i 225-250° i ca 8 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Kavla ut degen. Bred på valfri fyllning. Vik samman degen tre gånger på längden. Skär i 4 cm breda bitar. Skär ett snitt mitt i varje bit och tag den ena kanten och dra igenom hålet. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker eller rörsocker. Grädda mitt i ugnen i 225-250°. Låt svalna på galler under duk.

Kavla ut degen. Bred på valfri fyllning. Vik samman degen två gånger på längden. Skär degen i 2 cm breda remsor som snurras samman och formas till knutar eller ringar. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen i 225-250°. Låt svalna på galler under duk. Bred florsockerglasyr, 2 dl florsocker och 1-2 msk vatten, på bullarna precis före serveringen. Eller strö på pärlsocker eller rörsocker före gräddningen.

Dela degen i fem bitar som kavlas ut till cirklar. Skär varje cirkel i 8 bitar. Lägg på valfri fyllning och rulla samman till horn. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker eller rörsocker. Grädda mitt i ugnen i 225-250°. Låt svalna på galler under duk.

Tips
Gör en Brunsvigerkaka av vetedegen. Brunsviger är en traditionell dansk vetedegskaka med farinfyllning. Tag en tredjedel av degen och kavla ut till en fyrkantig platta som passar i en långpanna 20 x 30 cm. Smörj formen och lägg i degplattan. Gör små fördjupningar i degen med några centimeters mellanrum. Fyll hålen med en fyllning gjord på 125 g smör, 1 1/4 dl Dansukker Farinsocker och 1 msk Dansukker Ljus Sirap. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Serveras med fördel ljummen. Fyllningen kan även smaksättas med rivet skal från en apelsin eller 5 g kanel.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Våffeldagen

Den 25 mars firar vi Våffeldagen. Och vad passar då bättre än att bjuda på frasiga, nygräddade våfflor med hemmagjord sylt.

Påskens godsaker

Här hittar du både bakverk, godis och desserter för en riktigt glad påskhelg.

Pannkakor

Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör.

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig.

Värmer gott när det är kallt

Varma drycker är bra under alla årstider i vårt lynniga, nordiska klimat. Men framförallt uppskattas de att värma sig med på vintern efter en tur i skidbacken.

Se till att du har svenskt socker i påsen.

När du väljer vårt svenska strösocker bidrar du till att stötta skånska sockerbetsodlare samtidigt som Sveriges inhemska produktion av livsmedel bevaras och stärks. Något som är viktigare än någonsin just nu. Läs varför här.