Äppeldessert i glas

4–6 portioner 45 minuter + tid att svalna
Smulpajen kan göras helt klar dagen före. Sedan varvas den i glas med glass eller grädde.
Äppeldessert i glas
Betyg: (53st)

Ingredienser

  • 600 g fasta och syrliga äpplen
  • 1/2 dl lingon
  • 3 msk Dansukker Rörsocker Strö
  • 1/2 tsk kanel
  • 2 msk pressad citron
  • 1 nypa flingsalt
  • ev en skvätt vatten

Smulor

  • 1 dl vetemjöl, struket mått
  • 1 dl fiberhavregryn, struket mått
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 nypa flingsalt
  • 50 g smör
  • 2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker

Till servering

  • vaniljglass eller vispad grädde

Värm ugnen till 200°.

Skala äpplena, kärna ur och skär i några cm tjocka klyftor. Lägg äpplen, lingon, rörsocker, kanel, citronsaft och flingsalt i en kastrull. Sjud försiktigt tills äppelklyftorna är mjuka. Eventuellt kan en skvätt vatten behöva tillsättas om äpplena är mycket hårda.

Blanda mjöl, fiberhavregryn, bakpulver och flingsalt i en skål. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Tillsätt muscovadorörsockret och blanda till en jämn smet.

Skeda ut äppelblandningen i en pajform. Strö över smulorna i ett jämnt täcke över äppelblandningen. Grädda mitt i ugnen 25–35 minuter. Låt svalna.

Skeda upp i glas och varva med vaniljglass. Vispad grädde används då man önskar förbereda hela desserten i god tid.

Recept Karin Wassdahl, Hammerdal