Äppeldessert i glas

Smulpajen kan göras helt klar dagen före. Sedan varvas den i glas med glass eller grädde.

4–6 portioner

PT40M

45 minuter + tid att svalna

Betyg (109 st)

Sätt betyg

Ingredienser

600 g fasta och syrliga äpplen
1/2 dl lingon
3 msk Dansukker Rörsocker Strö
1/2 tsk kanel
2 msk pressad citron
1 nypa flingsalt
ev en skvätt vatten

Smulor
1 dl vetemjöl, struket mått
1 dl fiberhavregryn, struket mått
1/2 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
50 g smör
2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker

Till servering
vaniljglass eller vispad grädde

Instruktioner

Värm ugnen till 200°.

Skala äpplena, kärna ur och skär i några cm tjocka klyftor. Lägg äpplen, lingon, rörsocker, kanel, citronsaft och flingsalt i en kastrull. Sjud försiktigt tills äppelklyftorna är mjuka. Eventuellt kan en skvätt vatten behöva tillsättas om äpplena är mycket hårda.

Blanda mjöl, fiberhavregryn, bakpulver och flingsalt i en skål. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Tillsätt muscovadorörsockret och blanda till en jämn smet.

Skeda ut äppelblandningen i en pajform. Strö över smulorna i ett jämnt täcke över äppelblandningen. Grädda mitt i ugnen 25–35 minuter. Låt svalna.

Skeda upp i glas och varva med vaniljglass. Vispad grädde används då man önskar förbereda hela desserten i god tid.

Recept Karin Wassdahl, Hammerdal

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Saftig mandelkaka med grapefrukt

Baka till advent

Med första advent kommer julstämningen. Tänd det första stearinljuset, sätt på kaffe och bjud på ljuvligt doftande bakverk. Gör gärna en sats extra, så har du frysen laddad inför de kommande helgerna.

Friterade ostbollar och marmelader

Glögg och godsaker

Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.

Saffransgifflar med vaniljfyllning

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Kola, fudge och bounty

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.