Ingredienser
600 g fasta och syrliga äpplen
1/2 dl lingon
3 msk Dansukker Rörsocker Strö
1/2 tsk kanel
2 msk pressad citron
1 nypa flingsalt
ev en skvätt vatten
Smulor
1 dl vetemjöl, struket mått
1 dl fiberhavregryn, struket mått
1/2 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
50 g smör
2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
Till servering
vaniljglass eller vispad grädde
Instruktioner
Värm ugnen till 200°.
Skala äpplena, kärna ur och skär i några cm tjocka klyftor. Lägg äpplen, lingon, rörsocker, kanel, citronsaft och flingsalt i en kastrull. Sjud försiktigt tills äppelklyftorna är mjuka. Eventuellt kan en skvätt vatten behöva tillsättas om äpplena är mycket hårda.
Blanda mjöl, fiberhavregryn, bakpulver och flingsalt i en skål. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Tillsätt muscovadorörsockret och blanda till en jämn smet.
Skeda ut äppelblandningen i en pajform. Strö över smulorna i ett jämnt täcke över äppelblandningen. Grädda mitt i ugnen 25–35 minuter. Låt svalna.
Skeda upp i glas och varva med vaniljglass. Vispad grädde används då man önskar förbereda hela desserten i god tid.
Recept Karin Wassdahl, Hammerdal
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Baka med sommarens bär
Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Himmelska hallon
Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Sommardrinkar
Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?