Ingredienser
2 dl vispgrädde
1 ¾ dl mörkt muscovadorörsocker
2 dl glykossirap
½ tsk hela kardemummakärnor
2 msk kakao av god kvalitet
100 g mörk choklad, 70 %
100 g mjukt smör
Instruktioner
Ju längre sockret kokar, desto fastare kola blir det, men det sker med mycket små marginaler. Tänk på att vara försiktig så att du inte bränner dig på den heta kolasmeten. Använd en sockertermometer eller elektronisk stektermometer när du kokar kola. När temperaturen närmar sig 112 grader får man ta det försiktigt och sänka värmen lite och hålla uppsikt, eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116 grader. Många frågar om det verkligen ska vara två deciliter glykossirap i kolan. Svaret är ja; det krävs för att kolan ska få sin härliga konsistens.
1. Koka grädde, muscovadorörsocker, glykossirap och nystötta kardemummakärnor till 116 grader i en tjockbottnad kastrull eller kopparkastrull (rör så lite som möjligt).
2. När temperaturen har nått 116 grader, ta av från värmen, tillsätt choklad och kakao på en gång och vispa ut i smeten.
3. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar (smöret gör kolan mjuk).
4. Klä en liten form med kant (cirka 10 x 20 cm) med bakplåtspapper i botten och häll i blandningen.
5. Låt svalna och stelna i rumstemperatur eller i kylen.
6. Skär i bitar och linda in kolan i papper.
Se hela inlägget på Leilas instagram @leilalindholm.
Recept Leila Lindholm
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullens dag
Fira Kanelbullens dag 4 oktober – ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!

Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Sylta och Safta
Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Läckert med lingon
Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft?

Chutney - kryddstark smaksättare
Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.