Ingredienser
2 dl vispgrädde
1 ¾ dl mörkt muscovadorörsocker
2 dl glykossirap
½ tsk hela kardemummakärnor
2 msk kakao av god kvalitet
100 g mörk choklad, 70 %
100 g mjukt smör
Instruktioner
Ju längre sockret kokar, desto fastare kola blir det, men det sker med mycket små marginaler. Tänk på att vara försiktig så att du inte bränner dig på den heta kolasmeten. Använd en sockertermometer eller elektronisk stektermometer när du kokar kola. När temperaturen närmar sig 112 grader får man ta det försiktigt och sänka värmen lite och hålla uppsikt, eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116 grader. Många frågar om det verkligen ska vara två deciliter glykossirap i kolan. Svaret är ja; det krävs för att kolan ska få sin härliga konsistens.
1. Koka grädde, muscovadorörsocker, glykossirap och nystötta kardemummakärnor till 116 grader i en tjockbottnad kastrull eller kopparkastrull (rör så lite som möjligt).
2. När temperaturen har nått 116 grader, ta av från värmen, tillsätt choklad och kakao på en gång och vispa ut i smeten.
3. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar (smöret gör kolan mjuk).
4. Klä en liten form med kant (cirka 10 x 20 cm) med bakplåtspapper i botten och häll i blandningen.
5. Låt svalna och stelna i rumstemperatur eller i kylen.
6. Skär i bitar och linda in kolan i papper.
Se hela inlägget på Leilas instagram @leilalindholm.
Recept Leila Lindholm
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Rabarberdags
Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gör din egen glass
Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika
Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Tårtor till vårens fester och firanden
Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Goda grillsåser, marinader och rubs
Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Baka i långpanna
Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.