Chokladkola

ca 20–25 st. 40 minuter
Hemgjord chokladkola hör julen till, men är självklart gott året runt. Håll koll på din chokladkolas konsistens genom att göra ett enkelt kulprov. Läs mer i receptet nedan.
Chokladkola
Betyg: (40st)

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl Dansukker Ljus Sirap
  • 4 msk Dansukker Glykossirap
  • 1 dl Dansukker Strösocker
  • 2 msk kakao

Valfri smaksättning

  • 1/2 chili, finhackad
  • 60 g polkagris, krossad
  • 50 g turkisk peppar, krossad
  • 2 tsk kardemumma, malen
  • folie
  • smörpapper

Blanda samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt valfri smaksättning.

Koka på svag värme i ca 20 minuter, tills termometern visar 120 °C. Enklast är att använda en hushållstermometer annars kan du göra ett kulprov. Droppa lite av kolasmeten i ett glas kallt vatten, bildar den en rund halvmjuk kola så är den klar.

Häll upp smeten på ett smort folieark. Låt chokladkolan svalna. Klipp i bitar och slå in i smörpapper.

Tips: Dekorera chilikolan med chiliflarn för lite starkare smak.

 

Se film: Hur du lyckas med kolan!

Receptet är framtaget av

Dansukker