Chokladkola

ca 20–25 st. 40 minuter
Hemmagjorda chokladkolor som är lena och krämiga tack vare glykossirapen. Helt fantastiska till julmyset.
Chokladkola
Betyg: (46st)

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl Dansukker Ljus Sirap
  • 4 msk Dansukker Glykossirap
  • 1 dl Dansukker Strösocker
  • 2 msk kakao

Valfri smaksättning

  • 1/2 chili, finhackad
  • 60 g polkagris, krossad
  • 50 g turkisk peppar, krossad
  • 2 tsk kardemumma, malen
  • folie
  • smörpapper

Blanda samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt valfri smaksättning.

Koka på svag värme i ca 20 minuter, tills termometern visar 120 °C. Enklast är att använda en hushållstermometer annars kan du göra ett kulprov. Droppa lite av kolasmeten i ett glas kallt vatten, bildar den en rund halvmjuk kola så är den klar.

Häll upp smeten på ett smort folieark. Låt chokladkolan svalna. Klipp i bitar och slå in i smörpapper.

Tips: Dekorera chilikolan med chiliflarn för lite starkare smak.

 

Se film: Hur du lyckas med kolan!

Receptet är framtaget av

Dansukker