Fotbollstårta

Fotbollstårta
Betyg: (25st)

Ingredienser

    Tårtbotten

    • 4 ägg
    • 2 dl Dansukker Strösocker
    • 1 dl vetemjöl
    • 1 dl potatismjöl
    • 2 tsk bakpulver
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker

    Vaniljkräm

    • 1/2 vaniljstång
    • 2 1/2 dl grädde
    • 4 äggulor
    • 1/2 dl Dansukker Strösocker
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 2 msk majsstärkelse (ex. maizena)
    • 25 g rumstempererat smör

    Hallonsylt

    • 500 g hallon
    • 500 g Dansukker Syltsocker

    Garnering

    • 3 dl vispgrädde
    • 200 g vit marsipan
    • 50 g svart marsipan
    • ev. Dansukker Florsocker till kavling

    Sätt ugnen på 175 °C. Smöra en rund form som är cirka 22 cm i diameter.

    Vispa äggen och sockret pösigt. Blanda mjölsorterna med bakpulvret och vaniljsockret. Vänd ner i ägg¬smeten. Häll upp i formen.

    Grädda tårtbottnen på galler i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt vila i formen i 5 minuter. Stjälp upp kakan på galler och låt svalna.

    Gör under tiden hallonsylten. Skölj bären och lägg dem i en gryta tillsammans med syltsockret och koka under omrörning i 5 minuter. Tag grytan från värmen och skumma noga. Häll upp sylten i en varm, ren burk och tillslut. Ställ kallt.

    Förbered vaniljkrämen. Skrapa ur vaniljstången och koka upp tillsammans med grädden. Ta upp stången ur grädden. Vispa äggulor, socker, vaniljsocker och majsstärkelse poröst. Häll grädden över äggsmeten under uppvispning. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning.

    Lyft bort från plattan när krämen tjocknat. Häll vaniljkrämen i en skål och tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ställ kallt.

    Montera tårtan. Vispa grädden och skär tårtbottnen i tre delar. Lägg en av bottnarna på ett serveringsfat och bred på halva satsen hallonsylt och halva satsen vaniljkräm. Lägg på nästa botten och bred på resten av hallonsylten och vaniljkrämen.

    Lägg på den sista bottnen och stryk på grädden. Lägg en stor del av grädden mitt på bottnen så att tårtan blir rund som en fotboll. Kavla ut den vita marsipanen och lägg marsipanlocket på tårtan. Skär runt kanterna så att den blir jämn.

    Kavla ut den svarta marsipanen och skär 6 stycken femkantiga bitar (5 cm per sida). Stryk lite vatten på tårtan där de svarta marsipanbitarna ska sitta så det bildas ett fotbollsmönster.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker