Glasstårta med svarta vinbär och kola - Recept

Glasstårta med svarta vinbär och kola

ca 10 bitar
Glasstårta med svartvinbärssorbet, kolaglass och smulpaj är ett vinnande koncept. Gräddad pajdeg som botten, ett lager kolaglass över och avslutningsvis svartvinbärssorbet.
Glasstårta med svarta vinbär och kola
Betyg: (1st)

Ingredienser

    Kolaglass

    • 4 äggulor
    • 50 g Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
    • 70 g Dansukker Ljus Sirap
    • 200 ml mjölk
    • 150 ml vispgrädde
    • 140 g Dansukker Glykossirap

    Smulpaj

    • 50 g smör, rumstempererat
    • 25 g Dansukker Farinsocker
    • 20 g Dansukker Ljus Sirap
    • 45 g vetemjöl
    • 40 g havregryn

    Svartvinbärssorbet

    • 400 g svarta vinbär (ca 200 g puré)
    • 70 g Dansukker Ljus Sirap
    • 4 äggulor
    • 50 g Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
    • 200 ml mjölk
    • 150 ml vispgrädde
    • 140 g Dansukker Glykossirap

    Dekoration

    • pajsmulor
    • bär
    • ätbara blommor

    Börja med kolaglassen. Vispa samman äggulor, muscovadosocker och sirap i en skål. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen. Sila genom finmaskig sil. Låt svalna.

    Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 3 timmar och rör om då och då.

    Gör smulpajen. Sätt ugnen på 150°C och blanda ihop alla ingredienser. Smula ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.

    Häll 2/3 av smulorna i en avlång silikon/brödform, ca 1,5 liter och ställ i frysen ca 20 minuter. Ta ut kolaglassen och skopa över den på smulpajen, bred ut glassen jämnt över smulpajen. Ställ i frysen.

    Gör svartvinbärssorbeten. Skölj bären och koka upp tillsammans med sirapen. Häll genom en finmaskig sil så att det bara blir puré kvar. Ställ åt sidan.

    Vispa samman äggulor och muscovadosocker i en skål. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen och tillsätt svartvinbärspurén. Sila genom finmaskig sil. Låt svalna.

    Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 3 timmar och rör om då och då. Ta ut sorbeten och skopa upp den över kolaglassen, bred sorbeten jämnt över glassen. Ställ i frysen i minst 2 timmar.

    Ta ut glasstårtan ur formen och ställ på ett fat. Dekorera med resten av pajsmulorna, bär och ätbara blommor.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker

    ;