Juliga munkar

8-10 stycken
Juliga munkar
Betyg: (117st)

Ingredienser

2 1/2 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Finkorningt Strösocker
1 1/4 tsk bakpulver
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
3/4 tsk salt
1 dl mjölk
1 tsk citronsaft
50 g smör
1 ägg, lätt uppvispat
50 g smör, smält + rapsolja till pensling av plåt
Munkplåt

Sätt ugnen på 200 °C. Pensla munkplåten noga med rapsolja.

Blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.

Blanda mjölk och citronsaft i en skål, rör om.

Smält smör. Tillsätt mjölken, det lättvispade ägget och det smälta smöret i den torra blandningen och blanda.

Fyll formen till hälften med smet. Använd gärna en spritspåse så blir det lättare att fylla hålen.

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 6-8 minuter. Låt dem svalna några minuter innan de tas ur formen. Pensla formen mellan varje omgång.

3 VARIANTER AV TOPPING

Kanel och socker
1/2 dl Dansukker Strösocker
1-2 tsk malen kanel
50 g smält smör

Blanda socker och kanel. Pensla munkarna med smör när de fortfarande är varma och doppa dem i sockerblandningen.

Glasyr och polkagriskross
2 dl Dansukker Florsocker
1-2 msk vatten
1 dl krossade polkagrisar

Blanda samman florsocker och vatten till en smidig smet. Glasera munkarna och toppa med polkagrisar.

Pepparkaksglasyr
2 dl Dansukker Florsocker
1-2 msk vatten
2 tsk pepparkakskrydda

Blanda samman florsocker och vatten till en smidig smet. Tillsätt pepparkakskrydda. Bred glasyren på munkarna.

Receptet är framtaget av

Dansukker