Tartletter med vaniljkräm och färska bär

12 stycken 2 timmar
Tartletter med vaniljkräm och färska bär
Betyg: (21st)

Ingredienser

    Pajskal

    • 300 g vetemjöl eller mandelmjöl
    • 2 dl Dansukker Florsocker
    • 125 g smör i bitar
    • Skal från 1 citron, gärna obesprutad
    • 1 äggula
    • 4–6 msk iskallt vatten

    Vaniljkräm

    • 5 dl mjölk
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 1 tsk vaniljpulver
    • 1 dl Dansukker Strösocker
    • 6 st äggulor
    • 3 msk majsstärkelse
    • 50 g smör, mjukt

    • Färska bär och Dansukker Florsocker till garnering

    Pajskal
    Arbeta samman mjöl, socker och smör så det blir en smulig deg. Tillsätt citronskalet.
    Rör ner äggulan.
    Tillsätt vattnet en matsked i taget tills det blir en smidig deg.
    Rulla ihop och låt vila i kylskåp minst en timme.
    Sätt ugnen på 200 °C
    Kavla eller tryck ut pajdegen i formar med löstagbarbotten eller mandelformar.
    Baka av dem i ugnen i 10–12 minuter.
    Låt svalna och lossa sedan pajskalen försiktigt från formen Obs! Pajskalen blir skörare då mandelmjöl används.

    Vaniljkräm
    Koka upp mjölken, rör ner vaniljsocker och vaniljpulver.
    Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse luftigt. Häll ner den varma mjölken under vispning.
    Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning tills den börjar tjockna. Ta av kastrullen och häll upp vaniljkrämen i en skål. Tillsätt smöret och rör runt tills allt är smält.
    Låt svalna i kylen.

    Häll sedan vaniljkrämen i pajskalen och garnera med färska bär. Dofta florsocker över pajerna.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker