Ingredienser
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
150 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
1 tsk kardemumma
ca 14 dl vetemjöl
1 krm salt
Förslag på olika fyllningar
• 150 g smör, 1 1/2 dl Dansukker Florsocker, 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
• 150 g smör, 3/4 dl Dansukker Brun Farin, 2 msk kanel
• 100 g smör, 100 g mald mandel, 1 dl Dansukker Florsocker
• 1 1/2 dl sylt, mos eller marmelad
Förslag på olika garneringar
• Dansukker Pärlsocker eller Dansukker Rörsocker Strö
• Dansukker Pärlsocker och hackad mandel
• Glasyr, 2 dl Dansukker Florsocker och 1-2 msk vatten
Instruktioner
Använd rumstempererade ingredienser.
Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör till jästen löst sig.
Tillsätt smör, sirap, kardemumma och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig, ca 10 minuter i bakmaskin. Tillsätt salt och ytterliggare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Låt jäsa under duk 20-30 minuter.
Gör någon av fyllningarna.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Degen kavlas ut till en platta och valfri fyllning bres på. Vik samman till någon av föreslagna utbakningar.
Förslag på olika utbakningar
Dela degen i två delar som rullas till längder. Skär varje längd i 20 bitar som rullas till bollar, släta bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Som ovan men lägg bullarna i formar och gör ett håll med fingret mitt i bullen. Fyll hålet med t ex mandelfyllningen. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225-250° i ca 8 minuter. Låt svalna på galler under duk.
Istället för runda bullar, rullas bitarna ut till små längder som formas till knutar eller kringlor. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225-250° i ca 8 minuter. Pensla med smält smör eller margarin efter gräddningen och doppa i strösocker.
Kavla ut degen och tag ut rundlar med hjälp av ett glas. Lägg en klick sylt/mos eller vaniljkräm på varje degplatta och vik samman noga så att fyllningen inte läcker ut. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med smält smör eller margarin efter gräddningen och doppa i strösocker.
Kavla ut degen och bred på valfri fyllning. Rulla samman och skär i 3 cm breda bitar som läggs i pappersformar. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker eller rörsocker. Grädda mitt i ugnen i 225-250° i ca 8 minuter. Låt svalna på galler under duk.
Kavla ut degen. Bred på valfri fyllning. Vik samman degen tre gånger på längden. Skär i 4 cm breda bitar. Skär ett snitt mitt i varje bit och tag den ena kanten och dra igenom hålet. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker eller rörsocker. Grädda mitt i ugnen i 225-250°. Låt svalna på galler under duk.
Kavla ut degen. Bred på valfri fyllning. Vik samman degen två gånger på längden. Skär degen i 2 cm breda remsor som snurras samman och formas till knutar eller ringar. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen i 225-250°. Låt svalna på galler under duk. Bred florsockerglasyr, 2 dl florsocker och 1-2 msk vatten, på bullarna precis före serveringen. Eller strö på pärlsocker eller rörsocker före gräddningen.
Dela degen i fem bitar som kavlas ut till cirklar. Skär varje cirkel i 8 bitar. Lägg på valfri fyllning och rulla samman till horn. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker eller rörsocker. Grädda mitt i ugnen i 225-250°. Låt svalna på galler under duk.
Tips
Gör en Brunsvigerkaka av vetedegen. Brunsviger är en traditionell dansk vetedegskaka med farinfyllning. Tag en tredjedel av degen och kavla ut till en fyrkantig platta som passar i en långpanna 20 x 30 cm. Smörj formen och lägg i degplattan. Gör små fördjupningar i degen med några centimeters mellanrum. Fyll hålen med en fyllning gjord på 125 g smör, 1 1/4 dl Dansukker Farinsocker och 1 msk Dansukker Ljus Sirap. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Serveras med fördel ljummen. Fyllningen kan även smaksättas med rivet skal från en apelsin eller 5 g kanel.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärslyx
Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.