
Till alla dem du håller varmt om hjärtat



Tips, trix och inspiration
Använd äggvita för en blank glasyr
Glasyr med vatten känner vi alla till, men visste du att glasyr med äggvita ger en fin blank yta och torkar snabbare än vattenbaserad glasyr? Du behöver 2 äggvitor och 200 g florsocker (3-3 1/2 dl). Lägg ingredienserna i en skål och vispa dem till en luftig massa. Ju mer du vispar, desto tjockare blir konsistensen.
Glasyr och konsistens
Gör en tjockare glasyr till kanterna och andra detaljer, och en tunnare glasyr för att fylla ut större ytor. Du kan justera glasyrens tjocklek med mer florsocker för en fastare konsistens eller med mer vätska för en tunnare konsistens.

Färga glasyren
Skapa färgglada dekorationer med hushållsfärg/pastafärg. Om du vill ha många olika färger, dela upp glasyren i små portioner innan du tillsätter färg.

Experimentera med naturliga färgämnen
Testa att använda naturliga färgämnen som till exempel rödbetsjuice (ca 1–2 msk) eller gurkmeja (en nypa) för att skapa olika färgnyanser.
Ge glasyren smak
Smaksätt glasyren med exempelvis vaniljsocker (1 tsk), kakao (1–2 msk) eller saften från citron, lime eller apelsin.
Använd spritspåse för fina detaljer
Om du vill göra fina detaljer och linjer, använd en spritspåse med en liten tyll eller klipp ett mycket litet hål. Om du inte har en spritspåse hemma kan du använda en fryspåse och klippa ett mycket litet hål i hörnet.

Använd träspett för detaljer
Använd små grillspett eller tandpetare för att fördela glasyren exakt, eller för att rita och skapa små detaljer och mönster i glasyren.

Skapa fina mönster med mallar och florsocker
Klipp ut och använd små mallar för att rita stjärnor, hjärtan eller cirklar på dina julhjärtan. Du kan också använda dem för att pudra mönster med florsocker ovanpå kakorna.

Socker- och glitterdekoration
Skapa ett festligt utseende med sockerpärlor, ätbart glitter, stjärnor eller snöflingor.

Kreativ dekoration
Förutom traditionellt strössel kan du använda hackade nötter, torkad frukt, ätbara örter som rosmarin eller timjan, marshmallows eller varför inte färga pärlsocker med karamellfärg och dekorera. Du kan också skapa små figurer av marsipan, som tomtar, renar eller andra julfigurer.

Förvaringstips
När glasyren har torkat, förvara dina julhjärtan i en lufttät burk. Om kakorna ska staplas, lägg bakplåtspapper mellan lagren så att glasyren inte smetar av sig.
Hållbarhet
Om småkakorna endast ska användas som dekoration kan de hålla väldigt länge. Om de ska ätas är hållbarheten ungefär en vecka i lufttät burk.
Häng upp julkakorna
Du kan också använda julkakorna som dekoration i julgranen, i fönster eller på grenar. Gör ett litet hål i kakan innan gräddning och trä ett snöre eller sidenband genom när kakan svalnat helt.
Kreativa presentidéer
Hemgjorda och personligt dekorerade julkakor är en fantastisk presentidé. Dekorera kakorna och slå in dem fint som presenter till familj och vänner.
Svensk jul sedan 1830-talet
Socker från Dansukker har varit en självklar del av den svenska julen sedan 1830-talet, då det första sockerbruket grundades i Skåne. 1907 bildades Svenska sockerfabriks AB, som sen blev Sockerbolaget. Därifrån har utvecklingen fortsatt steg för steg till det vi idag alla känner som Dansukker.
I Sverige odlas majoriteten av sockerbetorna i Skåne, där även Sveriges enda sockerfabrik ligger. Vårt socker odlas och tillverkas både hållbart och nära, och värt att tillägga är att just socker är en av få livsmedel som Sverige är självförsörjande på. En söt och viktig ingrediens som gör julen godare!