Fairtradeprodukter

Dansukker Fairtradeprodukter

Dansukker Ljust och Mörkt Muscovadorörsocker har sitt ursprung på Mauritius och utvinns ur sockerrör. Sockret behandlats så lite som möjligt för att aromen och färgen ska bevaras. Det ljusa sockret påminner lite om smörkola och det mörka har ett drag av lakrits.

Dansukker Muscovadosirap utvinns ur sockerrör som växer på exotiska Mauritius. Det är en mörk och smakrik sirap som har en fin ton av lakrits.

Dansukker Ekologiskt Rörsocker kommer från Paraguay. Bönderna har slagit sig samman i kooperativ som kan leverera större mängder sockerrör. När rörsocker från Paraguay säljs Rättvisemärkt, får odlarna en premie som ska gå till ekonomisk och social utveckling. Eftersom sockret dessutom är ekologiskt får odlarna också en extra betalning.

Dansukker Rörsocker är av högsta kvalitet och finns som strö- och bitsocker. Det är ett guldgult socker med gyllene kristaller och aromatisk söt smak av karamell. Rörsocker används till drycker, exotiska rätter och garnering av kakor och desserter. Dessutom ser det vackert ut i sockerskålen. Tidigare hette produkten Råsocker men har nu bytt namn till Rörsocker.

Dansukker Rörsocker Bit är gott i kaffe, te och andra varma drycker.

Fairtrade/Rättvisemärkt garanterar att produkten är handlad i enlighet med internationella Fairtrade kriterier. När du köper Rättvisemärkt bidrar du till bättre arbetsvillkor och tryggare sociala förhållanden för producenter och anställda i de fattigare delarna av världen. www.fairtrade.net


Smulpaj med päron

Smulpaj med päron

cirka 8 portioner
Ingredienser

Smuldeg
150 g smör eller margarin
3/4 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
3 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
100 g hackade hasselnötter

500 g skalade, urkärnade färska päron
smör eller margarin till formen


Smält matfettet i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och blanda i övriga ingredienser till en smulig massa. Smörj pajformen. Skiva päronen och lägg i botten på formen. Fördela smuldegen över päronen. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 20 minuter. Servera pajen ljummen med lite lättvispad grädde eller creme fraiche till.

Päronen kan ersättas med t ex äpplen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kaffedryck

Kaffedryck

4 koppar
Ingredienser

1 dl vatten
4 stjärnanis
4 kryddnejlikor
1 kanelstång
4 msk Dansukker Muscovadosirap
3 dl mjölk
5 dl starkt kaffe


Blanda vatten och kryddor i en kastrull och sjud under lock i 3-4 minuter. Häll i sirap och mjölk och ge det ett uppkok. Ta kastrullen från värmen och häll i kaffet. Sila bort kryddorna och fördela drycken i 4 stora koppar eller glas.

Vill du lyxa till det lite extra lägger du en klick grädde i varje kopp/glas och ringlar lite muscovadosirap på grädden.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kolakakor

Kolakakor

cirka 50 stycken
Ingredienser

100 g smör eller margarin
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 1/2 msk Dansukker Muscovadosirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och arbeta samman till en deg. Dela degen i 4 bitar och rulla bitarna till långa stänger. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 5 minuter. Skär längderna i bitar direkt. Förvara kakorna torrt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Blåbärskaka med äpple

Blåbärskaka med äpple

cirka 10 bitar
Ingredienser

2 ägg
1 1/2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
3/4 dl hett vatten
2 äpplen

Garnering
2 dl blåbär
3 msk Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
1/2 tsk kanel


Vispa äggen och rörsockret pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Tillsätt vattnet. Skala och klyfta äpplena och lägg dem i smeten. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant. Strö blåbären uppe på kakan. Blanda rörsocker med kanel och strö det över blåbären. Grädda kakan mitt i ugnen i 200 °C i cirka 40 minuter. Servera med vaniljsås eller glass.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Brownies

Brownies

cirka 20 stycken
Ingredienser

150 g smör eller margarin
3 dl Dansukker Rörsocker Strö
4 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1/2 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
75 g hackad mörk choklad


Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder, under omrörning.

Blanda samman vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och chokladen. Rör ned i smeten.

Bred ut smeten i en smord eller bakpappersklädd form, 20 x 30 cm. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 20 minuter. Stjälp upp på galler. Lägg därefter över formen och låt kakan svalna innan den skärs i rutor.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Moccachino

Moccachino

6 små koppar
Ingredienser

1/2 l vatten
3/4 dl (30 g) kaffe
6 bitar Dansukker Rörsocker Bit
1 tsk kardemumma
1 kanelstång

Garnering
3/4 dl vispgrädde
kanel


Lägg kaffe, kanelstång och kardemumma i bryggtratten och låt vattnet rinna igenom. Vispa grädden till fast skum. Fördela kaffet i 6 koppar och lägg en sockerbit i varje. Toppa med en klick vispgrädde och strö på lite kanel.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Toscapaj

Toscapaj

cirka 10 bitar
Ingredienser

Pajdeg
125 g smör eller margarin
3 1/2 dl vetemjöl
1 msk Dansukker Muscovadosirap
2 tsk Dansukker Vaniljsocker

Fyllning
500 g frukt t ex äpplen, päron eller plommon
1/2 dl Dansukker Muscovadosirap
1/2 dl vatten
2 msk potatismjöl

Toscasmet
100 g smör eller margarin
100 g skalad, flisad mandel
1 dl Dansukker Muscovadosirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk


Arbeta samman ingredienserna till degen. Tryck ut degen i en pajform, 25 cm i diameter. Ställ i kylskåp i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 °C. Förgrädda skalet i 10 minuter.

Skala och kärna ur frukten. Skär frukten i bitar och lägg dessa i en kastrull tillsammans med sirap, vatten och potatismjöl. Värm tills frukten mjuknat något. Lägg frukten i pajskalet.

Blanda samman ingredienserna till toscasmeten i en kastrull och sjud under omrörning tills det tjocknat. Bred smeten över frukten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter, tills toscan har blivit gyllenbrun. Serveras ljummen med lite vaniljsås eller vaniljglass.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fler recept

Recept med Ljust Muscovadorörsocker Fairtrade »

Recept med Mörkt Muscovadorörsocker Fairtrade »

Recept med Muscovadosirap Fairtrade »

Recept med Rörsocker Fairtrade »