Kanelbullens dag –
Vilken kanelbulle är du?
HJÄRTA, GIFFEL, SNÄCKA ELLER KNUT?
Det bästa med hembakat är att det blir unikt och personligt. Inget smakar bättre än något du gjort själv med kärlek. Så börja med vårt grundrecept, välj svenskt socker och låt fantasin styra. Forma, baka och njut – ha en härlig kanelbulle!
Svenska kanelbullar - Grundreceptet
Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk, rumstempererat
150 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
3 tsk mald kardemumma
ca 13 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Fyllning
200 g smör
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Brun Farin Strö
3 msk kanel
Pensling
Ägg + salt + vatten
Garnering
Dansukker Svenskt Pärlsocker
Instruktioner
Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sirap, kardemumma, smör och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.
Blanda samman smör, brun farin strö och kanel till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med ägg som är uppvispat med lite salt och vatten. Strö på pärlsocker. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Tiden kan variera beroende på ugn och storlek på bullarna. Så håll lite utkik! Låt svalna på galler.
Här visar vi hur du formar Kanelbulle-hjärtan! Hur du gör degen, jäser och gräddar hittar du i grundreceptet Svenska kanelbullar.
Här visar vi hur du formar Kanelbulle-gifflar! Hur du gör degen, jäser och gräddar hittar du i grundreceptet Svenska kanelbullar.
Här visar vi hur du formar Kanelbulle-snäckor! Hur du gör degen, jäser och gräddar hittar du i grundreceptet Svenska kanelbullar.
Här visar vi hur du formar Kanelbulle-knutar! Hur du gör degen, jäser och gräddar hittar du i grundreceptet Svenska kanelbullar.
FLER KANELBULLERECEPT
Här hittar du läckra varianter på kanelbullar.
TIPS TILL KANELBULLEBAKET
- Använd vit sirap för saftigare bullar. Använd lika mängd vit sirap som socker.
- Använd rumstempererade ingredienser: mjölk och smör ska inte vara kylskåpskalla, men alltså inte heller värmas/smältas.
- Ta god tid på dig att bearbeta degen: 10 minuter med maskin eller 10–20 minuter om du gör det för hand. Detta gör degen smidig och blank och bullarna fluffiga och saftiga.
- Jäs degen under plastfolie eller en handduk, gärna på en varm plats (t.ex. ovanpå spisen).
- Grädda i pappersformar för att få höga, fina bullar.
- Variera smaken genom att använda andra typer av socker i fyllningen. Byt ut strösocker mot rörsocker för en knäckigare ton eller farinsocker för en knäckig smak med lakritstoner. För att få en läcker kolaton använd hälften ljust muscovadorörsocker och för en lakritston använd mörkt muscovadorörsocker.
Tips från Dansukkers provkök
PRODUKTER TILL KANELBULLEBAKET
Svenskt Pärlsocker
Pärlsocker tillverkas av svenska sockerbetor och består av sockerkristaller som är sammanpressade till kakor som sedan krossas och siktas.
Svenskt Strösocker 2 kg
Strösocker är ett finkornigt socker som tillverkas i Sverige av svenska sockerbetor. Svenskt Strösocker är vår mest kända och använda produkt och har en mängd olika användningsområden.
EKO Strösocker
EKO socker är ett ekologiskt strösocker tillverkat av sockerbetor närodlade i Sverige och Danmark. Strösockret har samma höga kvalitet och samma användningsområden som vanligt strösocker.
Svensk Vit Sirap
Svensk Vit Sirap är vår ljusaste sirap och har en god söt och ren smak. Vit Sirap passar utmärkt när du bakar vetebröd och bullar eftersom de håller sig mjuka och färska längre.
Svenskt Brun Farin Strö
Svenskt Brun Farin Strö är ett finkornigt brunt socker från svenska sockerbetor som blandats med rörsockersirap.
Farinsocker
Farinsocker är ett socker tillverkat av sockerbetor som blandats med rörsockersirap. Ett gyllenbrunt fuktigt socker med aromatisk smak.
Rörsocker Strö Fairtrade
Rörsocker Strö är ett guldgult socker med stora kristaller som är krispigt och har en aromatisk söt och lite kolaaktig smak. Rörsocker Strö är gott till frukter och bär, i matlagning och bakning.
Svensk Ljus Sirap
Svensk Ljus Sirap är den klassiska bassirapen och har en fin ljus färg med karamellig smak. Passar utmärkt till godis, småkakor, efterrätter, såser, kötträtter mm.
EKO Ljus Sirap
EKO Ljus Sirap har en härligt rund och fyllig karamellsmak som passar utmärkt för hemgjort godis, bakning, desserter, sötning av varma drycker och till att ringla över glass, pannkakor bär eller gröten.
Vanliga frågor om kanelbullar
För saftiga kanelbullar – använd rumstempererade ingredienser, vit sirap, satsa på smör istället för margarin och låt degen jäsa ordentligt. Pensla gärna bullarna med sockerlag direkt efter gräddning för extra saftighet.
Torra kanelbullar beror ofta på för mycket mjöl, kort jäsning eller gräddats för länge. Mät mjölet noggrant och grädda tills bullarna precis fått färg – inte längre.
Om bullarna blir hårda kan det bero på för lång tid i ugnen eller för lite fett i degen. Täck gärna bullarna med bakduk när de svalnar för att behålla fukten.
Ja, torrjäst fungerar utmärkt i kanelbullar – se bara till att blanda den med ljummen vätska enligt förpackningens instruktioner.
Kanelbullens dag instiftades 1999 av Hembakningsrådet, som ville hylla svensk baktradition och samtidigt fira sitt 40-årsjubileum.
Kanelbullar blev vanliga i Sverige på 1920-talet, när smör, socker och vetemjöl åter blev tillgängligt efter första världskriget.
Ja, Kanelbullens dag infaller alltid den 4 oktober – en tradition många svenskar håller kärt år efter år.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Halloween
Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.
Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Festliga drinkar
Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.
Älskade äpplen
En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.
Gör livet mustigare med Muscovado!
Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!